Mobilizare mondiala impotriva mega-virusului Regin

By on 08/12/2014
Virus

 *creatorii cunoscutului Norton AntiVirus au anuntat recent descoperirea Regin, despre ale carui origini sunt banuite a fi responsabile organizatii statale * desi este vazut ca un instrument de supraveghere in masa, specialistii sustin ca nu este cazul si pentru o … isterie in masa

 De putina vreme, specialistii de la Symantec au raportat descoperirea programului de tip malware cunoscut sub numele de Regin. Acest software distructiv a fost detectat de produsele Norton Symantec, fiind etichetat deja drept “Backdoor.Regin” si, avand in vedere complexitatea si amploarea “spargerilor”, se crede ca in spatele acestuia nu stau doar niste simpli hackeri, ci chiar organizatii statale. Acest software malitios este extrem de discret, ceea ce inseamna ca poate ramane nedetectat timp de mai multi ani intr-un sistem. Iar in cazul in care, in cele din urma, a fost depistat, nu de fiecare data putem sti si de ce a fost capabil pana la acel moment si nici nu putem faceo evaluare a pagubelor.

Arabia Saudita si Rusia, primele vizate

Potrivit primelor statistici extrase pe acest front, un volum enorm, de aproximativ 52 la suta dintre infectiile cu malware-ul Regin, au fot raportate in Federatia Rusa si in Arabia Saudita. Potrivit americanilor de la Symantec, Statele Unite nu au inregistrat nici macar un punct procentual in graficul reprezentand primele 10 tari din lume care au cazut victime temutului virus. Iar acest lucru a dat deja nastere la numeroase speculatii, avand in vedere scandalurile diplomatice din ultimul an, in care Casa Alba a fost acuzata de spionaj la cel mai inalt nivel, impotriva unor state precum Germania, Marea Britanie si alte mari puteri.

Antivirus

Si cunoscutul antivirus Kaspersky a alcatuit, la randul sau, un top al victimelor facute de Regin, care tinde sa fie perceput din ce in ce mai mult ca o grupare sau entitate transnationala, decat un virus in adevaratul sens al cuvantului. Aceasta harta ne arata atat tarile in care Regin a fost descoperit ca activ, cat si acolo unde acesta a fost sters, dar a lasat daune consistente in urma. Potrivit acestor grafice, printre statele afectate se numara Federatia Rusa, Iran, Siria, India, Pakistan, Afghanistan, Brazilia, Algeria, dar si state precum Germania sau Belgia. Nu in ultimul rans, virusul a fost depistat in Malaezia, Indonezia, dasi in state pecum Fiji sau Kiribai, unde se presupune ca atacatorii ar putea avea chiar cartierul general. Iar daca la inceputul acestor randuri spuneam ca 52 la suta dintre atacuri au vizat majoritar Rusia si Arabia Saudita, restul de 48 la suta nu privesc statele in sine, cat afaceri private mici si mijlocii.

Atacuri extrem de complexe

Potrivit celor de la Symantec, compania specializata in securitatea cibernetica a marilor corporatii si creatorii, printre altele, a cunoscutului Norton AntiVirus, informatii despre sofisticatul malware Regin au circulat inca de prin 2008, insa fara o atat de mare amploare precum in ziua de astazi. Inca de la acea vreme, Regin a fost perceput ca un instrument de spionaj guvernamental. Din acest punct de vedere, Symantec atrage atentia ca Regin este extrem de complex, compania sustinand ca acesta a necesitat luni sau chiar ani intregi pentru a fi dezvoltat. Virusul este perceput ca fiind unul de tip Troian, care permite hackerilor sa colecteze fara probleme fisiere si parole, dar si capturi de ecran de pe computerele infectate. Din acest punct de vedere, Symantec insasi se declara uimita de cat de eficient si de riguros lucreaza virusul si, totodata, de munca depusa de dezvolatorii Regin.

Nu e cazul pentru o isterie in masa

Astfel, Regin este perceput astazi ca un insrument puternic pentru supravegherea in masa, fiind folosit in operatiuni de spionaj impotriva organizatiilor guvernamentale, operatori de infrastructura, intreprinderi, cercetatori si chiar persoane particulare. Mai mult, Symantec sustine ca a gasit la Regin unele similitudini cu viermele Stuxnet, care dezvoltat in trecut de catre Statele Unite si Israel. S-a ajuns astfel la concluzia ca Regin este capabil sa atace pe oricine se conecteaza la internet. Cu toate acestea, analistii sustin ca este putin probabil ca tinta virusului sa fie persoanele particulare, care utilizeaza calculatorul de la domiciliu. Avand in vedere totusi nivelul sofisticat in care lucreaza si, implicit, cantitatea de munca depusa, este mai plauzibila varianta unei actiuni care sa vizeze institutiile guvernamentale si corporatiile, decat simpla supraveghere in masa.

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>