Nokia 3310, cel mai iubit telefon mobil al tuturor timpurilor

By on 27/07/2015
telefon-nokia-3310

* telefonul care a facut furori in anii 2000 era mai folosit decat orice alt gadget modern din ziua de astazi
Dupa ce a fost inghitita de alti giganti mondiali de telefonie si “jefuit” de produsele sale, brandul Nokia, asa cum il stim, a disparut. Trebuie spus insa ca a fost o perioada, la sfarsitul secolului trecut, cand finlandezii de la Nokia lansau produs dupa produs, ajungand la un moment dat sa domine piata mondiala a dispozitivelor mobile.
Incepand din anii `90 si inceputurile anilor 2000, linia de telefoane mobile a celor de la Nokia era iubita de milioane si milioane de utilizatori din intreaga lume, compania finlandeza fiind sinonomul calitatii in produsele de varf ale acestui segment tehnologic. Iar unul dintre cele mai iubite aparate, de care isi amintesc si astazi utilizatorii mai experimentati, este Nokia 3310.
Primul “smartphone”, daca il putem numi astfel, a aparut in 1996, cand pe piata a aparut primul telefon Nokia din seria 9000 Communicator. Acesta era dotat cu modem de date, acces internet, email si multe altele. Totul era posibil datorita tastaturii de tip Qwerty, adoptata si la modelele mai recente, dar si ecranului sau cu rezolutie larga, de 640 x 200.

nokia n3310- 996
In 1999 a aparut apoi modelul 3210, prin care Nokia a gasit combinatia optima de pret, marime si caracteristici care sa satisfaca un segment cat mai larg de consumatori. Predecesorul lui Nokia 3310 oferea atat posibilitatea mesageriei de tip SMS, dar si jocuri iubite precum “Sarpele”, fiind primul telefon mobil accesibil care avea antena incorporata total in aparat. Succesul lui 3210 a determinat Nokia sa creeze dispozitivul care a facut o lume intreaga sa idolatrizeze un telefon care a facut istorie.

nokia3210
Va mai puteti imagina un ecran monocolor?
Modelul 3310 era unul elegant, compact, care avea toate caracteristicile lui 3210, insa incorporate intr-un sasiu mai mic si mai usor, de doar 133 de grame, fata de 155. De asemenea, avea mai multe optiuni de oferit, cu paneluri multiple, care se succedau pe ecranul telefonului, dar si cu multiple imbunatatiri aduse softului. Sunt doar cateva puncte cheie care ne spun de ce acest telefon de-a dreptul iconic a ajuns sa fie comercializat in nu mai putin de 126 de milioane de exemplare de la lansarea sa, din septembrie 2000 incoace. Masurand 113 × 48 × 22 mm, la o greutate de 133g, Nokia 3310 nu se poate spune ca era cel mai usor sau subtire telefon de pe piata existent la acea ora pe piata. Insa, acesta se remarca prin faptul ca era suficient de solid, cu linii fine si rotunjite, care au fost posibile si prin incorporarea oricaror antene sau accesorii externe la interior. Desi ecranul poate parea rudimentar fata de actualele ecrane de inalta rezolute intalnite pe smartphone-uri, display-ul de 84 x 48 pixeli, monocrom, era usor de citit, luminat discret si care permitea utilizatorilor sa se relaxeze scriind mesaje sau distrandu-se cu un joculet de mici dimensiuni.
Trebuie spus ca si la acea vreme concurenta era una destul de serioasa. Printe alte modele care au facut istorie, putem mentiona aici Motorola V8088, Ericsson T29 sau mult mai scumpele Nokia 8850.

Ericsson T29
Prin urmare, daca inca mai gasiti aruncat prin dulap vreunul dintre aceste aparate sau l-ati facut cadou la un moment dat parintilor, spuneti-le sa nu le arunce. S-ar putea sa fie singurele telefoane care vor rezista Apocalipsei.

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>