BlackBerry face un un nou pariu cu modelul Priv

By on 05/02/2016
blackBerry Priv-5

* primul smartphone Android al celor de la Black Berry este excelent, desi, unele voci sustin ca aparitia acestuia este putin cam tardiva
BlackBerry Priv poate fi considerat, dintr-un oarecare punct de vedere, modelul lumii smartphone din ziua de astazi. Desi la prima vedere este doar o simpla afacere, se pot distinge si sunetele unei petreceri cu artificii in spate. Iar daca acest lucru poate parea contradictoriu, putem vorbi despre cel mai bun produs Black Berry din ultimii ani. Astfel, la aproape 10 ani de la aparitia sistemului propriu de operare si cand toate semnele anuntau declinul companiei canadiene, aceasta lanseaza primul sau produs Android, denumit BlackBerry Priv.
Acest lucru nu poate fi considerat chiar in totalitate o surpriza, intrucat modelul Priv a fost prezentat in ultima perioada si sub numele de cod Venice, iar pasul spre sistemul de operare Android a fost unul cat se poate de firesc. Sistemul de operare BlackBerry 10 suferea unele lacune in privinta unor aplicatii principale, iar interfata acestuia nu era atat de familiara si de intuitiva pentru marele public precum cea oferita de Android sau de iOS. Acestea fiind spuse, BlackBerry Priv a migrat spre platforma celor de la Google, avand acces la pachetul de aplicatii de pe Play Store.

blackBerry Priv 1
Iar impreuna cu un display atragator, cateva aplicatii specifice si cu tastatura legendara a acestuia, modelul Priv ajuta brandul canadian sa faca unele valuri pe piata smartphone. Multi ar spune insa ca este putin cam tarziu, pentru o firma care a pierdut startul revolutiei smartphone.

O aparitie curajoasa

Chiar si asa, BlackBerry Priv are curajul sa iasa pe piata cu un ecran de 5.4-inch in format QHD, un procesor Snapdragon 808, 3GB memorie RAM, 32GB capacitate de stocare si o camera foto pe partea dorsala de 18MP, ceea ce poate tine pasul cu varfurile de lance ale unor branduri consacrate deja pe acest segment. Problema este ca aparatul vine cam la sase luni distanta dupa ce alte companii deja anunta trecerea la o noua gama de procesoare si capacitati de captare a imaginilor superioare. Cu un pret de comercializare la liber de aproximativ 700 de dolari, BlackBerry Priv poate fi considerat, cu siguranta, un varf de lance. Si aici insa, marile branduri au inceput sa dea preturile in jos, tocmai pentru a face dispozitivele lor mult mai accesibile.

blackBerry Priv 2
Astfel, la aproape aceiasi bani ai putea sa iti procuri, in ziua de astazi, un Samsung Galaxy S6 Edge, un HTC One M9, LG G4 sau un Sony Xperia Z, asta doar ca sa dam cateva exemple aflate la indemana. Aici, BlackBerry Priv mai are mult de lucru, pentru a convinge oamenii sa scoata bani din buzunar pentru un produs nou si nu pentru nume deja consacrate pe piata. In ceea ce priveste numele, prima oara ne gandim ca „Priv” vine de la Privacy (confidentialitate), insa pe cutie ni se induce idea de privilegiu (Privilege). Din nou, un oarecare motiv de confuzie, care nu stirbeste insa cu nimic din calitatile telefonului, care este, in esenta, unul destul de bun.

O tastatura care provoaca dependenta

La prima vedere, BlackBerry Priv este un telefon placut la atingere, mai ales ca acesta aduce un element de noutate, ceva diferit pe piata telefoanelor Android. Au trecut deja ani de zile de la epoca telefoanelor cu tastatura culisanta, iar sunetul specific al deschiderii noului BlackBerry Priv are darul de a ne transporta inapoi in timp, in anii 2000, cand telefoanele cu clapeta inca reprezentau un segment de piata important. Exista in acest sens o margine proeminenta din metal in partea superioada a modelului Priv, intre ecran si difuzorul frontal, care permite utilizatorului sa impinga usor telefonul cu degetul in sus, pentru a dezvalui tastatura. E de-ajuns sa impingi ecranul in afara cu doua treimi din suprafata sa, iar Black Berry Priv va parcurge restul de distanta lent, in locul tau. Este o miscare placuta si confortabila. Atat de placuta, incat prezinta riscul de a genera dependenta, prin inchiderea si deschiderea telefonului doar pentru a vedea cum functioneaza acest mecanism.
Trebuie mentionat totusi ca BlackBerry Priv nu este chiar un telefon usor si nici foarte mic. La dimensiuni de 147 x 77.2 x 9.4mm, Priv se face remarcat atunci cand il tii in mana, desi nu te domina in totalitate. Acesta poate fi tinut cu o singura mana si butonat pentru functiunile sale principale, insa, atunci cand dorim sa scriem un mesaj ori sa navigam pe Internet, avem nevoie de ambele maini. Nu de alta, dar si la greutate se simte, intrucat Priv cantareste 192 de grame. Odata ce am deschis tastatura telefonului, dimensiunea acestuia ajunge la 184 mm, ceea ce face manevrarea sa mai mult decat dificila cu o singura mana.

blackBerry Priv 3

Imagini de exceptie

BlackBerry a optat pentru un ecran mai traditional pentru noul Priv, evitand totusi ecranul patratos de pe modelele anterioare, in favoarea unui display dual curbat de 5.4 inch, capabil sa ofere imagini QHD. Marginile usor rotunjite permit totusi BlackBerry Priv sa fie mai mult decat confortabil atunci cand il tii in mana, dandu-i un look de invidiat atunci cand ecranul este luminat. Cu o rezolutie de a ecranului de 2560 x 1440 pixeli, acesta concureaza modele precum LG G4 si Galaxy S6, iar dimensiunea de 5.4 inch duce la o densitate a pixelilor de 540 ppi. Tehnologia AMOLED a ecranului ne ofera niste imagini si culori vibrante, cu un unghi foarte bun pentru vizualizare.

lg-g4
Aici, BlackBerry a inclus facilitatea dublei atingeri a ecranului pentru pornire, mult mai la indemana decata apasarea butonului de power de pe laterala stanga a dispozitivului. Daca sunteti stangaci, butonul vine perfect sub degetul mijlociu, insa, daca obisnuiti sa tineti telefonul cu mana dreapta, acesta nu este chiar atat de usor de nimerit. De asemenea, puteti porni telefonul prin impingerea in sus a ecranului. Pe de alta parte, tentatia este de a nu folosi prea mult tastatura clasica, intrucat, odata ce ai deschis telefonul, primul impuls este sa navighezi cu degetul pe ecranul tactil.

Comparabil cu modele de top

La capitolul performante, BlackBerry Priv nu este de ignorat. Cu un procesor Snapdragon 808 si 3GB memorie RAM, acesta poate concura cu usurinta modele precum LG G4 sau Moto X Style, ceea ce nu este chiar de ici de acolo. Din nefericire insa, aceasta putere nu se simte intotdeauna si pe ecran. In general, sistemul Android ruleaza destul de bine atunci cand navigam de pe un ecran pe altul, insa incepe sa se miste ceva mai greu atunci cand incepem sa incarcam anumite aplicatii. Se remarca pauze de cateva secunde bune intre activarea unei aplicatii si incarcarea acesteia, in vreme ce raspunsul tastaturii fizice pentru unele ecomenzi rapide nu este chiar cel asteptat la un asemenea nivel.

blackBerry Priv 4

Nu ai cum sa ignori camera

Unul dintre punctele de atractie ale telefonului BlackBerry este camera sa foto, acesta fiind echipat cu un senzor de 18MP Schneider-Kreuznach, pe partea din spate. De altfel, camera este o prezenta usor sesizabila la noul telefon, fiind insotita de un blitz dual-LED. Din acest punct de vedere, camera de pe BlackBerry ofera calitate a imaginii asemanatoare camerelor DSLR, capabile de focusare rapida si o rata buna de tragere a cadrelor.
Cat priveste camera frontala, aceasta are o capacitate de 2MP. Aceasta isi face treaba, insa nu trebuie sa avem mari asteptari de la ea.
BlackBerry a reusit sa incorpporeze o baterie de 3.410mAh pe noul Priv, una dintre cele mai puternice existente pe piata la varfurile de lance ale pietei smartphone din 2015. Din acest punct de vedere, firma canadiana se lauda ca aparatul tine incarcat peste 22 de ore atunci cand este folosit in conditii medii. Iar acest lucru tinde sa fie aproape de realitate, intrucat, dupa rularea unui film de 90 de minute in format HD, spre exemplu, bateria arata un consum de aproximativ 20 la suta.
Una peste alta, putem spune ca ecranul QHD de pe Priv se comporta excelent, aparatul este suficient de confortabil, iar tastatura, chiar daca nu este folosita la maximum, reprezinta un punct de atractie. Toate acestea fac din noul Black Berry un dispozitiv de dorit, constituind totodata un bun pariu al companiei canadiene pentru revenirea sa pe piata smartphone.

About Andreea Filipescu

Adauga raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>